Zanima me da li je dozvoljeno pucanje u svom dvoristu? Do sada sam isao u streljanu svaki put kada bih pucao ali skoro sam se preselio i u novom gradu nema streljana tako da bih morao da idem u drugi grad kako bih pusao sto i nije bas najbolja opcija zato sam mislio da napravim malu streljanu u mom dovristu koje je ogradjeno zidovima i ne vidi se sa puta nista. Naravno tu "streljanu" bih koristio samo ja. Da li je to dozvoljeno?
Voleo bih da odgovorim na ovo pitanje budući da sam imao istu dilemu, a vidim da i ostali članovi imaju pogrešnu percepciju prema ovom problemu.
Odgovor sam našao u jednom članku:
"Duško Ilić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Srbije, objašnjava za Kurir koliko su vazdušne puške i pištolji opasni.
- Vazdušnim oružjem ne smeju se gađati ptice niti životinje, kao ni ljudi, reč je o oružju koje je namenjeno sportskom streljaštvu. Iz njega može pucati čak i dete, ali uz nadzor roditelja, staratelja, instruktora ili trenera. Vazdušno oružje može se koristiti na strelištu, ali i izvan njega u bezbednim uslovima, u nekom zaklonu, gde će dijabola pogoditi breg ili zid."
Nisam nigde uspeo da nađem konkretan podatak u zakonu, ali iz ovog priloženog se može zaključiti da je dozvoljeno pucati iz vazdušnog oružja na kojoj god lokaciji gde ne ugrožavamo nekoga oko sebe, a to bi onda uključivalo i šume, livade i slična mesta sa "adekvatnim zaklonom".
Takođe sam negde pronašao da je kažnjivo isključivo prenošenje vazdušnog oružja ukoliko je ono napunjeno, a u suprotnom je sasvim u redu. Ovo bi hipotetski omogućilo bilo kome da ponese vazdušno oružje iz svog doma u naseljenom mestu, ode na lokaciju gde oko sebe nema ljudi koje bi mogao ugroziti, te opušteno pucao iz svog vazdušnog oružja i potom se sa ispražnjenim oružjem potpuno legalno vratio kući.
PS. Pretpostavljam da nošenje vazdušnog pištolja vidno za pojasom ili puške na ramenu kroz grad nije najpametniji potez, pogotovo ako to oružje izgleda potpuno identično vatrenom oružju. Lično sam nosio vazdušnu pušku u futroli na ramenu kroz centar Beograda i u javnom prevozu više puta bez problema (ako ne računamo nekoliko čudnih pogleda), ali je trenutno neki vid kutije za prenošenje definitivno ispravniji pristup.