DIJABOLE

Sve je isto i spada u podkalibar...ali ga ti mozes zvati ako je veci od standardnog "nadkalibar"...samo se plasim, da te cika koji prodaje dijabole ne gleda belo, a jos gore da pomisli kako ga zajebavas :):):)

Necu da smaram vise, samo da dopunim pricu :)
Par meta sa danasnjeg gadjanja, 25m je izgleda limit za sport s field target. Jedva sam uspeo da grupisem pogotke, ovo sa fotografija su bolje grupe. Mislim da ovde i puska dolazi do limita, nisam se bavio razlozima ali je sarala poprilicno.
Pokusao sam da izmerim dijabole, ali ovaj subler meri 0.05mm sto nije bilo dovoljno precizno.

Pokusao takodje gadjanje na 90m, nisam hteo uopste ni da stelujem nisan koliko je podbacila :)

5 dijabola, sport s ft, 24j

Attachments

• IMG_0444.jpg
    IMG_0444.jpg
    43.6 KB · Views: 30
  • IMG_0447.jpg
    IMG_0447.jpg
    43.3 KB · Views: 28
  • IMG_0449.jpg
    IMG_0449.jpg
    43.4 KB · Views: 28
Prošli vikend testirane diabole
Jsb exact 4.52 8.44gr
Jsb heavy 4.52 10.54gr
H&N ft 4.50 9.57gr
Qys domed 4.50 8.48gr
Qys streamlined 4.49 8.48gr
Sve pucano na 25m na otvorenom. Vetar oko 3-4 m/s. Trajanje pucanja po meti oko 6min.
Jsb exact jako loš već na testu grupa 5kom. Oko 1cm. Ostale se vide na slikama meta.
20240613_150529.jpg
20240613_150600.jpg
20240613_150620.jpg
20240613_150634.jpg
Primetio sam, što se vidi i po metama, da su kinezi konstantniji po horizontali -( kolega od kog sam dobio na probu qys streamlined mi je rekao da mereno u stotu grama,po težini imaju najmanje odstupanja) i na oko stvarno izgledaju kao klonovi. Nema flajera i svaki promašaj je do mene.
Takođe, u razgovoru sa više kolega, došao sam do svog nekog zaključka, da ako (ukoliko odgovaraju određenom podkalibru), diabole leže dobro za jednu cev , biće odlične u svakoj cevi koja voli taj podkalibar.
Generalno sam oduševljen sa izuzetno kvalitetnim kinezima koje sam probao po prvi put.
Na žalost kod nas ih nema po radnjama, pa se do njih dolazi na različite druge načine. Ko se kako snađe.

Prošli vikend testirane diabole
Jsb exact 4.52 8.44gr
Jsb heavy 4.52 10.54gr
H&N ft 4.50 9.57gr
Qys domed 4.50 8.48gr
Qys streamlined 4.49 8.48gr
Sve pucano na 25m na otvorenom. Vetar oko 3-4 m/s. Trajanje pucanja po meti oko 6min.
Jsb exact jako loš već na testu grupa 5kom. Oko 1cm. Ostale se vide na slikama meta.
View attachment 18217
View attachment 18218
View attachment 18219
View attachment 18220
Primetio sam, što se vidi i po metama, da su kinezi konstantniji po horizontali -( kolega od kog sam dobio na probu qys streamlined mi je rekao da mereno u stotu grama,po težini imaju najmanje odstupanja) i na oko stvarno izgledaju kao klonovi. Nema flajera i svaki promašaj je do mene.
Takođe, u razgovoru sa više kolega, došao sam do svog nekog zaključka, da ako (ukoliko odgovaraju određenom podkalibru), diabole leže dobro za jednu cev , biće odlične u svakoj cevi koja voli taj podkalibar.
Generalno sam oduševljen sa izuzetno kvalitetnim kinezima koje sam probao po prvi put.
Na žalost kod nas ih nema po radnjama, pa se do njih dolazi na različite druge načine. Ko se kako snađe.
Kod mene se Qys strimlajn na 9.56 gr(0,62g) pokazao kao najbolji na daljinama do 30 m.Na većim daljinama Exact pravi manju grupu,tačnije Qys kao da počinje da gubi stabilnost.Isprobano na Tx 200 i Fwb 603;Ispucano bar tri kutije od obe marke dijabola,da bih bio siguran.Domed na 8.48 gr mi nikako nije legao.

Nisam imao priliku da probam sve od qys diabola ali sam već krenuo u izbidnicu po Evropi gde bi mogle da se nabave. Opasnog sam crva sebi ubacio u i ovako poludelu glavu. Mislim da će i kod njih biti razlike i što se tiče oblika, težine i serije.
Moraju se naravno prvo nabaviti u svim felama, pa na strelište kao i uvek. 😉
A do tada sa onim što imam, pa na čitanje vetra, vežbanje ujednačavanja okidanja...

Nisam imao priliku da probam sve od qys diabola ali sam već krenuo u izbidnicu po Evropi gde bi mogle da se nabave. Opasnog sam crva sebi ubacio u i ovako poludelu glavu. Mislim da će i kod njih biti razlike i što se tiče oblika, težine i serije.
Moraju se naravno prvo nabaviti u svim felama, pa na strelište kao i uvek. 😉
A do tada sa onim što imam, pa na čitanje vetra, vežbanje ujednačavanja okidanja...
Samo vežba. (y) Ja sam se vremenom sveo na dve dijabole,jednu težu i jednu lakšu zavisno od uslova,i to je to.Da napomenem,pričam o kalibru 4,5 mm.

Kod mene je situacija poprilicno jasna. Probao dosta vrsta dijabola i kao i uvek dodjem na to da JSB najbolje radi mi posao. Konkretno za FT koristim exact 0,547 ali i tu ima varijacija tako da kada dobijem prihvatljivu grupu onda krenem sa raznim serijama i nadjem najbolju za odredjenu cev.
Moja provera jena 50m i ako tu zadovolji bice odlicna i na manjim daljinama. Ima dijabola koje se na manjim daljinama bolje pokazu dok na 50m to cesto bude neprihvatljivo.

Nisam Vas lično upoznao kolega Bull ali sam bio prisutan na 2 ft skupa na kojima ste pokazali zavidne rezultate.
Koja bi to bila prihvatljiva da kažemo veličina grupe na 50m. Da li je to primera radi veličina kilzona od mislim 35mm ili još manja grupa.

Nisam Vas lično upoznao kolega Bull ali sam bio prisutan na 2 ft skupa na kojima ste pokazali zavidne rezultate.
Koja bi to bila prihvatljiva da kažemo veličina grupe na 50m. Da li je to primera radi veličina kilzona od mislim 35mm ili još manja grupa.
Zavisi koliko ljudi je prisutno,pošto ga uvek čeka čestitanje posle gađanja.Objasniće ti već.

Ja se izvinjavam ako nisam prisao da se upoznamo licno nadam se da cemo sledeci put to obaviti:)
Sto se mene licno tice smatram da sve ispod konstantnih 20mm od ivice do ivice na 50m je prihvatljivo, sve ispod 15mm od ivice do ivice je odlicno i sve oko 1cm od ivice do ivice je brutalno, naravno ovo se odnosi kada su uslovi za pucanje povoljni odnosno kada nema vetra ili jos bolje kada je u zatvorenom prostoru, Neke kolege sa foruma su isli sa po streljanama ni proveravali svoju opremou do najsitnijih detalja i uparivali cev i dijabolu i dobijali su i te kako impresivne rezultate

Teba znači vežbati. 😂
Uvek pucam na otvorenom i retko bez vetra. Bukova jaruga ima vrlo zanimljivu ružu vetrova. Na 25m sa dobrim diabolama " kod mene su se najbolje pokazale H&N ft u 4.50 i od prošlog puta QYS streamlined u 4.49 " bude to konstantno oko 6mm.
Probaću za bikend da vidim kako će to biti na 50m.

Vecina nas je osudjena da puca na otvorenom i pod uticajem spoljih faktora sto i cini samu disciplinu zanimljivom, mada najidealnije je proveriti potencijal dijabole i same puske u zatvorenom prostoru. Povucen ranijim iskustvom mod do nekle da prepoznam i po vetru koja dijabole pase a koja ne cevi. Dijabolu treba traziti shodno nameni pucanja tako da su pojedine dijabole pravile bolje grupe naspram drugih na istoj daljini ali se cesto odlucuje na dijabolu koja bolje pdonosi vetar i konstantna je i predvidiva na njemu. A sto se tice vezbe to sto vise sto cesce i sto okrutnije prema sebi:p

Da li neko gađa benchrest 25 m sa match dijabolama ?
Koliko sam pročitao do sada, na forumu preovladava stav da se koriste isključivo field target dijabole za daljine veće od 10 m.
Na 27 m bencrest, ja sam isprobao sve moguće field target JSB dijabole, posle njih sve JSB match dijabole.
JSB Match heavy 0.535 g su mi se pokazale najkonzistentnije.
Onda sam isprobao H&N sport 0.530 g i one su ubedljivo najpreciznije.
Puška je Hammerli 850 konvertovan u PCP i ima oko 12 J u proseku. Čak i sa blagim vetrom match dijabole su mi preciznije od field target.
Da li neko ima slično iskustvo ?

Na Slaviji 634 (sa oko 12-13J) meni HN Sport prilicno dobro radi na 25-28m - u potpuno zatvorenom prostoru. Vise puta sam davao primere. A JSB Express ipak radi bolje, prosecno recimo oko 20 - 30%. Sve ovo se odnosi na neku prosecnu velicinu grupe od 15mm sa HN Sport 0.53, i mozda za 3-4-5mm prosecno manju grupu sa Express. Ne merim grupe, nego ovo pricam ovako odakativno. Meni to za ovu pusku, bas extra. Kada pucam bas ono relax, bude tu i neka grupa od skoro 40mm sa bilo kojom dijabolom, a bude i mozda 7-8mm. Znaci pricam o nekom proseku ... kada sam dobro skoncentrisan i kada se bas potrudim da budem ponovljiv ... jer koristim samo prednji oslonac od dzakcica sa psenicom i pirincem. Tada retko sa ravnom HN dijabolom predjem 15-17mm, a sa Express 10-12mm.

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back