Savet za optiku

Vector marksman 6-24x50 ffp, ako ste u mogucnosti da nabavite od preko, jer kod nas toga nema, imate temu o ovoj optici kolega Ledeni je dosta toga pojasnio.

zoric said:
Hmmm,znači mogao bih da tražim i veću optiku od Nikko...:) pa nisu mi toliko bitne pare za optiku ali mislim da nema potrebe davati za optiku više od 200e za amatersko gadjanje u dvorištu....može za te pare fino da se pazari...ako imaš neki predlog van ovih mojih predloga slobodno mi napiši...:)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Uzmi i ovu optiku u razmatranje:
"Vortex CROSSFIRE II 4-12X40 BDC AO"

P.S.:Ali ozbiljno je uzmi u razmatranje, od one tri što si nabrojao ova Virtex je klasa iznad po relativno razumnoj ceni.
Robusna, kvalitetna, bistra sočiva, mildot končanica SFP u second focal plane, čak i na 12x uvećanju nisam primetio neko zamućenje, parallxa precizna, od 10y do beskonačno, toliko precizna da slobodno možeš na osnovu parallaxe dosta tačno odrediti daljinu, naravno u pakovanju dobiješ i Sunshade.

Pogledaću je,mada po brojkama voleo bih da uzmem malo veću optiku...ne znam kako bi ona davala rezultate do 100 m...

Pa da mislim da bi uvećanje trebalo da bude veće pošto planiram da uzmem Artemisa M16 kada stigne,a on svakako zahteva malo veće uvećanje...svakako hvala na predlogu.

:) ja sam vrlo zadovoljan sa Vector 8-32x 50.Imas opis na forumu.Uklapa ti se u budzet.
Uzgred,i na 10 metara pucam sa uvecanjem od 28x

zoric said:
Hmmm,znači mogao bih da tražim i veću optiku od Nikko...:) pa nisu mi toliko bitne pare za optiku ali mislim da nema potrebe davati za optiku više od 200e za amatersko gadjanje u dvorištu....može za te pare fino da se pazari...ako imaš neki predlog van ovih mojih predloga slobodno mi napiši...:)

Većina ovde na forumu koristi ovakvu ili sličnu "geometriju" optike Min. 5x, Max 32x, Objektiv 44-56mm.

Za početak bih preporučio nešto oko 200 EUR npr.:

Hawke Vantage 6-24x50AO
Hawke Vantage 6-24x44SF
Nikko Stirling Panamax 8-24x50 AO
Discovery Optics 6-24x44, 5-25x50, ...
Vector Optics 6-24x50, ...

Znači da ima podešavanje fokusa (AO ili SF) i preciznu končanicu (mil-dot i derivati).

U narednoj iteraciji ćeš juriti FFP, 30+mm tubus, posebnu končanicu i turete itd.

glale said:
:) ja sam vrlo zadovoljan sa Vector 8-32x 50.Imas opis na forumu.Uklapa ti se u budzet.
Uzgred,i na 10 metara pucam sa uvecanjem od 28x

Uhh zaintrigirala me ova optika...moraću da je uzmem u ozbiljno razmatranje...hvala puno na predlogu...

Drago mi je samo sto smo te izveli na pravi put da zaboravis odmah u startu 3-9 cak i 4-16, zato sto veruj na rec, jako bi brzo prodao i presao na vece uvecanje... Ja bih licno kupio Vectora. Nemoj da te zbuni jedna stvar, optike za vatreno oruzje mogu da budu manjeg uvecanja, jer su kalibri mnogo bolje balistike, putanje, trajektorije, manjeg uticaja spoljasnjih faktora... Vazdusne puske su pipavije po tom pitanju zbog raznih stvari, pa traze po meni bolju optiku veceg uvecanja...

Mislim da je pala odluka na Vectora 99%... Da pribavim sve što treba pre Artemisa...

Na primer ja:
Kad želim da budem baš precizan, smanjim uvećanje na minimum, u mom slučaju sa 12x na 4x.
Ali u tom slučaju u obzir dolazi samo dobra optika i kvalitetna i tanka končanica... ;)

:D Bata @Glock,dobra ideja,ja se toga nisam dosetio,svo vreme drzim na 28x , cak i na 10 metara

Izvinjavam se ali nisam nasao na temama.. kako spreciti klizanje optike unazad? Da li postoji neki univerzalni granicnik koji se postavlja na standardne sine?

Za stoper neznam ali svakako ti je rešenje kvalitetniji nosač ili jeftinije na postojeći nosač uzeti duže i kvalitetnije šrafove da bi mogao bolje zategnuti isti...

Izvinjavam se ali nisam nasao na temama.. kako spreciti klizanje optike unazad? Da li postoji neki univerzalni granicnik koji se postavlja na standardne sine?
Klizanje optike unazad sprečiti zatezanjem nosača na šinu, nosače na šinu zatezati kilo ključem da potraju i nosači i šina 😉

Dragi kolega, niste naveli o kojoj pušci je reč, al predpostavljam da na sanduku nema ubušenih anker rupica za stop šrafove. U svakom slučaju jednodelni nosači su zgodni za tu namenu, imaju veću površinu prianjanja na šinu, takođe i manja inerciona masa - lakša optika.

Evo na slici se vidi da je stigao do kraja puta 😀 Puska je Slavia 631. Ima tri kontra zareza duz sine ali ne vidim nacin kako da ucvrstim ovaj scope na zarez. Zatezao sam oba srafa lagano do momenta dok mi se cinilo razumno da ne slomim nesto.
Ps, video sam na nekoj turskoj pusci da na kraju sina ima usrafljen granicnik.

Attachments

• IMG_20240106_132516_copy_800x600.jpg
    IMG_20240106_132516_copy_800x600.jpg
    120.7 KB · Views: 30
Stigao je do kraja puta i dalje nema gde 😁 . Bar je na mojoj takav žljeb da nosač ne može da ide nazad kada stigne gde je tvoj stigao.
Da bih montirao nosač na šinu nije dovoljno da ga samo navučem već moram dosta da olabavim šraf da bi nosač opkoračio šinu.

Stigao je do kraja puta i dalje nema gde 😁 . Bar je na mojoj takav žljeb da nosač ne može da ide nazad kada stigne gde je tvoj stigao.
Da bih montirao nosač na šinu nije dovoljno da ga samo navučem već moram dosta da olabavim šraf da bi nosač opkoračio šinu.
Na 631 se krajevi sina zavrsavaju suzenjem, plasim se da ce nosac da sidje nakon sto ga pojede trzaj na tom delu. Ne razumem se u optiku ali ovi nosaci deluju dosta solidno sto se tice izrade.

Users who are viewing this thread

Back